Як шахраї можуть взяти на вас кредит?

Що може бути гірше прострочення по взятому кредиту? Тільки прострочення по кредиту, який ви не брали, але він «висить» на вас. Як таке можливо? Чи можна взяти кредит на чужий паспорт? Так, можна, якщо Ви втратили паспорт або їм хтось скористався без вашого відома. Як тільки паспорт виявився в чужих руках, для шахраїв відкривається широке поле діяльності. Власникові вашого паспорта всього лише треба скопіювати вашу підпис і змінити зовнішність. Після цього без особливих проблем можна оформити кредит на вас, з усіма наслідками, що випливають.

Що робити якщо на вас взяли кредит без вашого відома?

Перше, що потрібно зробити, якщо ви виявили пропажу паспорта, звернутися в поліцію і написати відповідну заяву, після чого взяти документ, що підтверджує втрату паспорта. Але, якщо між втратою паспорта і фіксацією даної події в поліції пройшло досить багато часу, протягом якого шахраї встигли скористатися чужим паспортом, довести свою невинність буде непросто. Для цього знадобиться зібрати багато різних документів, які прямо або побічно підтверджували б вашу непричетність до взятому кредиту.

Після того, як «позичальник мимоволі» дізнався про взятий на нього кредиті, він повинен звернутися в ту фінансово-кредитну організацію, що видала кредит, і пояснити суть події, а також написати офіційне пояснення і зажадати проведення внутрішньої перевірки організації.

У випадку з банківським кредитом довести свою непричетність до шахрайського кредиту буде простіше, оскільки під кредитним договором в обов'язковому порядку буде стояти підпис людини, яка взяла кредит. Якщо це були не ви, графологічна експертиза доведе це.

Але, шахраї, як люди далеко не дурні, розуміють всі ризики, пов'язані з оформлення «липового» кредиту в банку, нехай він і обіцяє набагато вищі гроші, але і значно більші ризики. Тому, в переважній більшості випадків шахрайські кредити на чужий паспорт оформляються в мікрофінансових організаціях (МФО).

Шахрайський кредит в МФО

Взяти кредит в МФО на чужий паспорт набагато простіше, ніж у банку. Правда, сума кредиту тут буде невеликою, максимум 15-20 000 грн. Але, можна оформити кредити в кількох МФО відразу, таким чином, за кілька годин шахрай може набрати на чужий паспорт кредитів в МФО на десятки тисяч грн, які повиснуть на цьому власника паспорта.

Найсприятливіший варіант для власника загубленого паспорта, якщо всі ці кредити були оформлені до того, як він звернувся із заявою в поліцію про втрату паспорта. Швидше за все, в такому випадку доводити свою непричетність до взятих кредитів доведеться в суді.

Виявити онлайн-шахрайство набагато складніше, ніж встановити справжність підпису на кредитному договорі. На це буде потрібен певний час і робота профільних фахівців, послуги яких, по всій видимості, доведеться оплачувати фіктивному позичальнику.

Щоб убезпечити себе від подібного роду неприємностей, слід дотримуватися певних правил:

  • Ні в якому разі не слід надавати свій паспорт, як заставу, нехай навіть на кілька годин.

  • Не дозволяйте робити копії свого паспорта без вагомих причин.

  • Не слід надавати скани свого паспорта стороннім особам.

  • Паспортні дані слід надавати лише в крайніх випадках, тільки на сайтах, що працюють по захищеному протоколу https, на надійних і перевірених сайтах.