Як перевірити чи є кредит на людину

У сучасному світі взяти кредит в кредитно-фінансовій організації не складає великих труднощів. Завдання кредитора оцінити ступінь потенційних ризиків при видачі кредиту позичальникові. Зробити це допомагають спеціалізовані організації - Бюро Кредитних Історій (БКІ), які збирають і зберігають дані про всіх виданих раніше кредитах фізичним і юридичним особам.

Дані в БКІ передають самі банки, які потім користуються цією інформацією. БКІ акумулює інформацію про позичальників з різних банків, тому, якщо в клієнта виникли проблеми з погашенням взятого кредиту в одному банку і він намагається оформити кредит в іншому банку, швидше за все, другий банк дізнається про проблему клієнта, і, напевно, відмовить йому в кредитуванні .

Чому відмовляють у кредиті

Згідно з наявною статистикою, близько 80% відмов у кредитуванні припадають на погану кредитну історію клієнта. Тому, перш, ніж звертатися в банк за кредитом, доцільно оцінити ймовірність його схвалення кредитно-фінансовою організацією. Для цього слід звернутися в БКІ із запитом про надання виписки кредитної історії. В Україні існує кілька провідних БКІ, одним з найбільших є УБКІ, який співпрацює з усіма великими і середніми українськими банками. Свою кредитну історію в УБКІ кожен громадянин України може один раз на рік запросити й одержати безкоштовно.

Шахраї і кредити

Розвиток цифрових технологій надало принципово нові можливості для шахрайських дій, в тому числі і в разі кредитування. Єдиний документ, який потрібен шахраєві для того, щоб оформити на вас кредит - це ваш паспорт. Тому, ніколи і ні за яких обставин не передавайте свій паспорт в чужі руки, в ситуаціях того не потребують. Що вже говорити про випадки втрати паспорта.

Дізнатися чи немає на вас шахрайського кредиту, взятого сторонніми особами, можна в тій же БКІ. Для цього достатньо завантажити і встановити додаток або підключити послугу «СМС-контроль», яке буде в автоматичному режимі повідомляти про випадки незаконної спроби оформлення кредиту на ваше ім'я. Крім цього, можна відстежувати будь-які зміни у своїй кредитній історії, а також про випадки запиту кредитної історії сторонніми особами або організаціями.