Чи можуть МФО забрати квартиру за борги?

Як відомо, позичальник бере чужі гроші на час, а віддає свої і назавжди. Найнеприємніша ситуація, яка може виникнути у позичальника - це несвоєчасне повернення кредитних коштів. І все б нічого, та ось тільки при прострочений кредит фінансова організація, яка видала кредит, накладає штрафні санкції і нараховує пеню. У підсумку, заборгованість клієнта зростає не по днях, а по годинах. Чим же може в гіршому випадку закінчитися така «сага» по невиплаті кредиту для позичальника?

Оформляючи кредит в будь-який кредитно-фінансової організації, клієнт в обов'язковому порядку повинен уважно вивчити кредитний договір, який він збирається підписувати. Слід оцінити ступінь ризику і передбачити найсприятливіший варіант, а також його наслідки. У самому крайньому випадку кредитно-фінансова організація може виграти судову справу по неповернення кредиту, і стягнути через суд заборгованість з клієнта, продавши з молотка його власність, як рухому, так і нерухому.

Особливості кредиту в МФО

Кредитування в банку і кредитування в МФО досить сильно різняться в плані умов надання. Банківський кредит отримати набагато важче, необхідно зібрати великий пакет документів, обов'язково підтвердити документально свою платоспроможність. У банку можна отримати дуже великий, довгостроковий кредит. Відсоток банківського кредиту набагато нижче, ніж в МФО. Крім цього, в банку можна оформити різні види кредиту.

У МФО можна отримати тільки короткостроковий мікрокредит, розмір якого зазвичай не перевищує 20 000 грн, а термін кредитування обмежений 30 днями. Багато МФО надають перший мікрокредит під 0,01%, але наступні кредити будуть оформлятися під 1-2% в день. У разі, якщо взятий мікрокредит не погашено в строк, МФО нараховує штрафні санкції, які можуть доходити до 50% розміру тіла кредиту, і за кожен день прострочення буде нараховуватися пеня, яка може з протягом часу рости, якщо позичальник не буде погашати борг.

Таким чином, з одного боку, при кредитуванні в МФО неможливо отримати великий кредит, але, з іншого боку, заборгованість може бути збільшена в рази через дуже жорстких штрафних санкцій і великого відсотка.

Про що говорить законодавство

Закон, як дишло, як повернеш, так і вийшло. Будь-яка кредитно-фінансова організація, маючи на руках кредитний договір, підписаний позичальником, в будь-який час може забрати право власності на квартиру. Недобросовісний кредитор може переоформити право власності на житло позичальника навіть, якщо той погасив борг.

В Україні прийнятий і працює закон «Про виконавче провадження», згідно з яким, стягнути єдине житло неможливо, якщо розмір боргу не перевищує двадцяти мінімальних зарплат, приблизно 80 тис. Грн. При самому несприятливому розвитку подій, якщо позичальник, який взяв кредит в МФО, допустив тривалу прострочення, загальна сума заборгованості може перевищити поріг в 80 000 грн. Тому, з юридичної точки зору у МФО є реальна можливість стягнути борг зі свого позичальника через реалізацію його майна.