Чи прощають борги МФО і банки?

Взяли кредит і не можете його повернути з тих чи інших причин? Чи є надія, що банк або МФО, які видали кредит, спишуть його? Так, є, але далеко не завжди. У будь-якому випадку, кредитно-фінансова організація, яка видала кредит, зробить все можливе, щоб його повернути і лише в крайньому випадку проблемний кредит може бути списаний, але тільки в разі його оформлення в банку. Кредит, узятий в МФО списати практично неможливо. Єдина обставина, при якому МФО може не повернути свої гроші - це смерть позичальника, або його зникнення. В такому випадку МФО спробує повернути гроші з друзів, знайомих, родичів, дані яких позичальник міг залишити при оформленні кредиту, але тут закон вже буде не на боці МФО.

Банківський кредит

При оформленні банківського кредиту клієнт надає великий пакет документів, що підтверджує його платоспроможність. Але, іноді життєві обставини складаються таким чином, що навіть платоспроможний клієнт не може обслуговувати взятий раніше кредит, наприклад, якщо втратив роботу. Як тільки позичальник перестає платити обов'язкові платежі по кредиту, йому починає нараховуватися пеня та штрафні санкції, які ще більше заганяють його в боргову яму, вибратися з якої дуже складно.

Банк спробує спочатку морально впливати на позичальника, примушуючи його до виплати заборгованості через постійні нагадування телефонними дзвінками, СМС-повідомленнями. Не можна виключати можливість підключення колекторських служб, в крайньому випадку стягнення заборгованості вирішуватиметься в судовому порядку. Якщо суд прийме сторону кредитно-фінансової установи, розмір кредитної заборгованості буде стягнуто з позичальника виконавчими службами. Але, бувають випадки, коли позичальник «гол, як сокіл», і забрати у нього просто нічого в рахунок погашення боргу.

В такому випадку банк може піти на утилізацію проблемного кредиту, який також невигідний банку, оскільки велика кількість проблемних позик підвищує навантаження на капітал, і погіршує відносини з інвесторами, адже банк кредитує не з власних коштів.

Пам'ятайте, що утилізація борг, банк може запропонувати наступні варіанти позичальника:

  • Списання штрафних санкцій

  • Реструктуризацію кредиту з більш низьким регулярним платежем

  • Кредитні канікули

  • Особисте банкрутство.

Повне списання заборгованості відбувається в наступних випадках:

  • смерть позичальника

  • Позичальник визнаний зниклим безвісти

  • У позичальника немає ліквідного майна

  • При малих розмірах кредитів

  • У разі наявності обставин непереборної сили, які перешкоджають обслуговування позики.

  • Закінчення строку позовної давності.

Кредит в МФО

На відміну від банків, МФО кредитують з власних коштів, тому, ні про які списаних і утилізації боргів не може бути й мови. МФО буде використовувати всі доступні легальні і не зовсім легальні методи для повернення виданих позичальнику грошей.

Тому, беручи кредит в МФО, треба чітко розуміти за рахунок чого він буде погашатися, в іншому випадку, недбайливого позичальника чекають місяці нервування і мало приємне спілкування з колекторськими службами.